Radan Planina ugašeni vulkan

Davno u periodu od pre 20 do pre 40 miliona godina,  Srbija je bila jedno od  vulkanski najaktivnijih područja današnje Evrope. 

Geomorfološki reljef je oblikovan izlivanjem lave i kasnije erozijom vetra i vode, Svakako da je ovakav reljef specifičan i vidno prisutan na Radan Planini. 

Magma je izlazila iz grotla vulkana i za sobom ostavljala pustoš prekrivajući reljef gde se nalazi Radan planina. Nagomilani slojevi su ostavili za sobom uzvišenja koja su danas vrhovi planine Radan. 

U ovom procesu koji se odvijao hiljadama godina formirane su specifične vulkanske stene, a zbog izbacivanja lave iz utrobe zemlje nalaze se u velikom procentu plemeniti i obojeni metali kao i ostaci prašume koja je okamenjena. Najčešće se nalazi takozvano opalizovano drvo ili okamenjeno drvo u raznim veličinama i oblicima i specifičnim crvenkasto ljubičastim nijansama. Saržaj zlata i drugih plemenitih metala je u visokom procentu. Exploatacija ruda se vršila i u dalekoj prošlosti , ostaci starih iskopa koji datiraju i preko 2000 godina su prisutni u mnogim selima i  obroncima Radan planie u vidu malih oka, pećina, tunelakao i površinskih rovova. 

Ostavite komentar