Folklor i tradicija na Radan planini

Narodno stvaralaštvo se često kod nas izjednačavalo sa pojmom folklora, što bi bilo njegovo šire značenje, ali i sa pojmom narodna umetnost, što bi bilo njegovo uže značenje. Izraz folklor, koji je nastao sredinom prošloga veka, ubrzo se proširio svuda po svetu i odomaćio kako u običnom govoru, tako i u naučnoj terminologiji. Upotrebu termina folklor predložio je engleski arheolog William John Thoms u časopisu Atheaneum od 22. avgusta 1846. godine. Termin je stvoren spajanjem dve engleske reči: folk (narod) i lore (znanje, mudrost). Ovim se izrazom označava skup pojava u narodnoj duhovnoj kulturi: običaji, verovanja, znanja, usmena tradicija, sve vrste narodne umetnosti. Izrazom folklor istovremeno se označava stvaralački tok u narodnoj umetnosti — neprekidan i veoma živ proces i preživeli ostaci shvatanja i pogleda na svet iz raznih perioda prošlosti mestimično još uvek živa praksa koja postepeno nestaje, menja se ili prilagođava novim uslovima života. Zato je folklor istovremeno istorijska kategorija, faktičko stanje i stvaralački proces. Zbog toga ga je pogrešno nazivati živom starinom, pošto se na taj način isključuje njegova društvena uloga u skorijim razdobljima i u sadašnjosti. Ne ulazeći u sve grane folklora, u ovom će se pregledu napraviti kratak osvrt na narodno umetničko stvaralaštvo u Srbiji, sa naglaskom na igru i pesmu sa područija Radan planine.

KUD „Vez“
Kulturno umetničko društvo „VEZ“ u Medveđi zvanično je formirano 17.08.2010.godine. Inače, ovo društvo u vidu sekcije radi skoro desetak i više godina. Članovi društva su učenici Osnovne i Srednje škole u Medveđi. Ima ih ukupno 50. Osnovna delatnost ovog društva je negovanje kulturnih vrednosti i tradicije naroda našeg zavičaja, pre svega sa prostora Gornje Jablanice. Poslednji je momenat da se otrgnu iz zaborava kulturne i muzičke tvorevine našeg stnovništva, a sem toga, negovaće se muzuičke i kulturne tradicije naroda i narodnosti našeg zavičaja pa i cele Srbije.
Kulturno Umetničko Društvo VEZ ne bi ni moglo da funkcioniše da nije bilo adekvatne podrške Skupštine Opštine Medveđa. Ovo društvo je do sada je imalo više desetine nastupa, ne samo na prostoru opštine Medveđe već i šire. Vatreno krštenje je bilo gostovanje sekcije „Vez“ u bratskoj opštini Plužine u Crnoj Gori. Po našem programu ovo udruženje će u buduće nastupati svuda tamo gde je moguće predstaviti folklorne umetnosti našeg zavičaja, a u planu je i gostovanje širom Srbije. Podršku u pripremi i nastupima ovom društvu daje i novoformirani gradski orkestar u Medveđi. Kulturno umetničko društvo „Vez“ svoje probe održava u prostovijama fiskulturne sale Osnovne škole koja je obezbedila i prostorne uslove ne samo za nastupe, već i za probe i uvežbavanje.
KUD "RAZIGRANO KOLO VEZ" MEDVEĐA

KUD „Jablaničko kolo“ Lebane.

 

kulturno umetnicko drustvo lebane
KUD "Jablanicko kolo" Lebane

OKUD „BATA LACKOVIĆ“ KURŠUMLIJA

OKUD "BATA LACKOVIĆ" KURŠUMLIJA

Ostavite komentar